понеділок, 22 червня 2015 р.
Антибіотики в меді [Архів] - Форум "Бджільництво без кордонів"
У розділі "Мої альбоми", в альбомах про гнильцах, у мене є дуже хороша, на мій погляд фотографія - палаючий вогнище, вважаю цей метод, найдієвішим у боротьбі з гнильцами. До речі, в Європі, діють таким же методом, а держава компенсує бджолярам вартість загиблих бджолосімей. А застосування антибіотиків в профілактичних цілях просто не розумію і не сприймаю. Коли я здоровий, я ж не приймаю антибіотики для профілактики, так само можна посадити організм в момент. У журналі "Бджільництво", № 9, 2008, є дуже хороша стаття про антибіотики, незважаючи на її великий обсяг, я все таки ризикну привести її повністю. Кому цікаво - прочитає, кому не дуже ... Пора подбати про чистоту меду Натуральність - основна перевага меду, вигідно відрізняє його від інших харчових продуктів. У нього нічого не додають і з нього нічого не вилучають, крім механічних домішок. Технологічні операції, дозволені для натурального меду, - це фільтрація і підігрів в режимах, істотно не знижувальних активність ферментів. Проте в результаті діяльності людини в мед, ще до вилучення з стільників, потрапляють сторонні речовини. Погіршення екологічної обстановки призводить до забруднення меду важкими металами і радіонуклідами. Застосування пестицидів і хімічних добрив в сільському господарстві тягне за собою присутність їх активних речовин у продукті. Лікування бджіл ветеринарними лікарськими препаратами викликає поява їх залишкових кількостей в меді. Дані обставини змусили більшість країн прийняти крім стандартів, що пред'являють вимоги до якісних показників меду, нормативні акти, що гарантують безпеку продукту для здоров'я споживача. У Росії це Сан Пі Н 2. 3. 2. 1078-01 «Гігієнічні вимоги безпеки і харчової цінності харчових продуктів», в яких встановлені допустимі рівні вмісту основних хімічних забруднювачів, які становлять небезпеку для здоров'я людини. Так, токсичних елементів повинно бути (мг / кг, не більше): свинець - 1,0; миш'як - 0,5; кадмій - 0,05; пестициди (мг / кг, не більше), у тому числі гексахлорциклогексан (a, b, g-ізомерів) - 0,005; ДДТ і його метаболіти - 0,005; радіонукліди (Бк / кг, не більше), у тому числі цезій - 137-100; стронцій - 90-80; оксиметилфурфурол (мг / кг, не більше) - 25. Тільки в Росії оксиметилфурфурол в меді включений в число небезпечних для здоров'я речовин. В інших країнах він згадується тільки в стандартах на мед і обмеження його змісту викликано не міркуваннями безпеки, а необхідністю непрямого контролю віку меду, правильності його теплової обробки та умов зберігання. Потрібно відзначити, що в законодавстві Європейського союзу (ЄС) і Codex Alimentarius допустиму кількість оксиметилфурфурола в меді - 40 мг / кг, в меді з тропічних країн - 80 мг / кг. Переважна більшість нових правил та законодавчих ініціатив у харчовому секторі економіки, що стосуються якісних показників і параметрів безпеки, виходить з ЄС. Вимоги до якості та безпеки харчових продуктів у всіх країнах-членах ЄС однакові, що значно полегшує торгівлю між ними. Однак цим країнам дозволено приймати власні, більш жорсткі, вимоги до якості і особливо до безпеки харчових продуктів, і в даному випадку виникають труднощі у торгівлі. У ЄС існує два види законодавчих документів: регламенти (regulations) і директиви (directives). Регламенти діють у всіх країнах-членах ЄС. Наприклад, Regulation EEC 2377/90 визначає процедуру встановлення максимально допустимих рівнів залишкових кількостей ветеринарних препаратів у харчових продуктах тваринного походження, до яких відноситься мед. До речі, в цьому документі дано визначення понять залишкових кількостей ветеринарних лікарських препаратів і максимально допустимого рівня залишкових кількостей ветеринарних лікарських препаратів (стаття 1, підпункт 1, підпункти а й в), виклад яких наведено нижче. Залишкові кількості ветеринарних лікарських препаратів - це все фармакологічно активні речовини, у тому числі діючі речовини, наповнювачі, продукти розпаду, і їх метаболіти, які залишаються в харчових продуктах, отриманих з тварин, до яких застосовувалися дані ветеринарні препарати. Максимально допустимий рівень залишкової кількості ветеринарного лікарського препарату (maximum residue limit - MRL) - це максимальна концентрація залишкового кількості ветеринарного лікарського препарату, яка може бути присутнім в продукті харчування в результаті застосування цього препарату і яка може бути прийнята Європейським співтовариством як законно дозволена або визнана прийнятною для харчових продуктів. MRL виражається в мг або мкг на кілограм маси сирого продукту. Директиви повинні бути включені в національні законодавства країн-членів ЄС. Тому, наприклад, положення Директиви ЄС по меду 2001/110 / ЄС включені в Німеччині до постанови по меду від 16 січня 2004 р 11 статтях і двох додатках Директиви ЄС по меду 2001/110 / ЄС від 20 грудня 2001 обговорені якісні параметри продукту. Ніяких даних про MRL антибіотиків і пестицидів там немає. Про чистоту меду в додатку 2 написано: «Мед повинен бути, наскільки це можливо, вільний від органічних або неорганічних включень, не властивих його складу». Словосполучення «наскільки це можливо» означає, що межу можливості залежить тільки від чутливості приладів, що фіксують наявність цих включень. Зрозуміло, що й антибіотики, і пестициди потрапляють під дію названого додатку. Тепер спробуємо зрозуміти, які вимоги пред'являються до третіх країн, що бажають експортувати мед в ЄС. На це питання часткову відповідь дан в Директиві ЄС 96/23 / ЄС від 29 квітня 1996 «Про заходи з контролю деяких речовин та їх залишкових кількостей у живих тваринах та продуктах тваринного походження». Комісія ЄС затверджує список третіх країн, яким дозволений експорт тварин і продуктів тваринного походження, згаданих у Директиві. Включення в список і збереження у ньому передбачає надання третьою країною плану контролю речовин та їх залишкових кількостей, зазначених у додатку 1 до Директиви. Терміни подання та оновлення планів обумовлені в статті 8. Країни-члени ЄС повинні щорічно інформувати Комісію ЄС про результати перевірок продукції третіх країн на наявність в ній речовин, зазначених у Директиві, або їх залишкових кількостей. Якщо чергові і додаткові перевірки покажуть присутність недозволених речовин або їх залишкових кількостей, то можливі наступні дії: партію повертають у країну походження за рахунок вантажовідправника з документально оформленою причиною повернення; в залежності від характеру виявленого порушення та ризику, пов'язаного з порушенням, вантажовідправнику надають право самому вирішити питання про відправку партії назад, знищення або використанні для інших цілей, дозволених законодавством ЄС, без компенсації збитків. Треті країни, що бажають експортувати мед в ЄС, повинні пройти всі процедури, що гарантують безпеку продукту, які проходять країни-члени ЄС. Необхідно підтвердити дотримання лімітів залишкових кількостей речовин, перелічених у додатку і розділених на дві категорії: до групи А включені речовини, заборонені до використання при виробництві харчових продуктів тваринного походження; в групу В - фармакологічно активні речовини, які можуть бути дозволені до застосування, із зазначенням MRL (сюди також входять хлор-і фосфорорганічні пестициди, важкі метали - свинець, кадмій, ртуть). У свою чергу, група А розділена на шість підгруп: стілбени, їх похідні, солі та ефіри; антитиреоїдні засобу; стероїди; лактони резорціловой кислоти, включаючи зеранол; бета-агоністи; з'єднання, включені в додаток 4 до Council Regulation (EEC) № 2377/90 of 26 June 1990 - хлорамфенікол, метаболіти нитрофурана. У групу В входять ветеринарні препарати і забруднюючі речовини, в тому числі недозволені, які можна використовувати у ветеринарних цілях: антибактеріальні речовини, включаючи сульфонаміди і хінолони; інші ветеринарні препарати - антигельмінтні (протиглистні); протівококцідние, включаючи нітроімідазол; карбомати і піретроїди (карбендазим); седативні; нестероїдні протизапальні; інші фармакологічно активні речовини (амітраз, ціміазол); інші речовини і сполуки з навколишнього середовища - хлорорганічні, включаючи поліхлоровані бифенил; фосфорорганічні (кумафос); хімічні елементи (свинець, кадмій, ртуть); мікотоксини; барвники і т. д. Слово «мед» у регламенті зустрічається вкрай рідко. За твердженням директора лабораторії «Апліка» доктора Курта-Петера Реске, це пов'язано з тим, що мед вважається чистим, натуральним продуктом і використовувати антибіотики в лікуванні бджіл неприпустимо. («Апліка» - найбільша в Німеччині, дуже авторитетна випробувальна лабораторія, що працює з продуктами бджільництва.) Згідно з додатком 4 до регламенту при виробництві продукції тваринного походження повністю заборонені хлорамфенікол і метаболіти нитрофурана, для них не встановлені MRL. Межа виявлення залишкових кількостей цих речовин 0,1-0,3 і 0,2-0,5 мкг / кг відповідно. (Нагадаємо, що межа виявлення залежить тільки від чутливості сучасних приладів. Вдосконалення обладнання неодмінно потягне за собою зменшення його значення.) Визначено MRL для таких речовин: амітраз - 200 мкг / кг, кумафос - 100, сіміазол - 1000 мкг / кг. Застосовувати т-флувалінат, флуметрин і щавлеву кислоту дозволено без встановлення MRL. Межі визначення залишкових кількостей деяких ветеринарних препаратів, згідно доктору К.-П. Реске, наступні: амітраз - 2 мкг / кг; кумафос - 0,1; фторхінолони - 0,5; флувалінат - 2; макроліди - 1; стрептоміцин - 5; сульфаніламіди - 5; тетрациклін - 5 мкг / кг. Методи визначення залишкових кількостей ветеринарних препаратів у меді різні. При цьому використовують складне і дороге устаткування: амітраз - GC-MS; хлор-амфенікол - ELISA, CHARM-2, BIOCORE Q, LC-MS / MS, GC-MS; кумафос, флувалінат - LC-MS / MS, GC-MS; фторхінолони, макроліди, метаболіти нитрофурана - LC-MS / MS; стрептоміцин - LC-FLD, ELISA, CHARM-2, LC-MS / MS; сульфаніламіди - LC-UV / FLD, CHARM-2, BIOCORE Q, LC-MS / MS; тетрациклін - LC-UV, CHARM-2, LC-MS / MS. Для пестицидів в харчових продуктах тваринного і рослинного походження MRL встановлені в регламенті № 396/2005 Парламенту та Ради Європи від 23 лютого 2005 Продукти, до яких застосовують MRL для пестицидів, перераховані в додатку №1, затвердженому Регламентом №178 / 2006. Меду присвоєно код 1040 000. Там же зазначено, що значення MRL для пестицидів по меду можна використовувати для пилку і маточного молочка. Конкретні значення MRL для меду за видами пестицидів вказані в додатках №3-А і 3-В. Наведемо деякі значення: DDT і його метаболіти - 0,05 мг / кг; benomyl - 1; brompropylat - 0,1; lindan - 0,01 мг / кг. У регламенті зазначено, що для продуктів, щодо яких не встановлені спеціальні ліміти, застосовують MRL - ??0,01 мг / кг. За даними лабораторії «Апліка», з 2005 по 2007 р чистота меду помітно покращилася. Так, якщо в продукції сезону 2004/05 р хлор-амфенікол був виявлений в 6% перевіреного меду; в сезоні 2005/06 р - 4,5%, то в меду сезону 2006/07 р - тільки в 0,5%. Позитивні зрушення виявлені відносно сульфатіазолу, сульфадимідин, сульфаметоксазола, сульфадиазина. За стрептоміцину істотних змін немає, а по тетрациклинам, навпаки, відзначено значне погіршення. Найбільше порушень в 2007 р виявлено в медах китайського, аргентинського, турецького та українського походження. Нещодавно в ЄС заборонений імпорт молдавського меду через наявність антибіотиків. Це вже другий випадок заборони на його поставки в ЄС. З наших найближчих сусідів ввезення меду в ЄС дозволений для Киргизії і України. Що в світлі викладеного вище зроблено у нас? Росія надала план контролю речовин та їх залишкових кількостей, обумовлених у Директиві 96/23 / ЄС від 29 квітня 1996 р та рішенням Комісії ЄС від 11 березня 2005 включена в список країн, яким дозволено імпорт меду в Євросоюз. З тих пір наша країна постійно числиться в цьому списку (він був оновлений рішенням Комісії ЄС від 2 червня 2008 р.) Однак реально ніхто не контролює присутність антибіотиків в російському меді, тому достовірно невідомо, чи є в ньому їх залишкові кількості чи ні. У нас досі немає атестованих методик для аналізу меду на вміст антибіотиків. Причому вони є для м'яса, птиці, риби, молока. Зате ми точно знаємо, що антибіотики у нас використовують практично повсюдно. А не попалися ми з дуже простої причини: російський мед практично не імпортується в ЄС - самим поки не вистачає. За даними Єврокомісії, такі країни, як Австрія, Англія, Бельгія, Данія, Франція, Італія, Угорщина, Польща, з 2003 по 2006 р мед в Росії не купували. Тільки Німеччина в 2006 і 2007 рр. придбала 25,2 і 19,8 т відповідно. За цей період Росія експортувала мед в країни ближнього зарубіжжя, мізерні його кількості посилала в США, де нам поки вірять - ось і все. Чи не час і нам подбати про чистоту свого меду? Адже коли-небудь його виробництво в нашій країні досягне достатніх обсягів для серйозного експорту. Щоб потім не виникло проблем, потрібно вже зараз розробляти методики визначення залишкових кількостей антибіотиків у меді і атестувати їх, створити відповідну лабораторну базу. Крім того, не гріх подумати і про вітчизняного споживача. Чому жителі Євросоюзу мають бути краще захищені відносно чистоти меду, ніж росіяни? Автори висловлюють щиру вдячність професору О. Ф. Гробову за консультації і доктору К. П. Реске за надані матеріали. А. С. Фарамазян, Б. А. Угриновича
Підписатися на:
Дописати коментарі (Atom)
Немає коментарів:
Дописати коментар